PAKINA MEDIASTA

 

LEHTI

Lehtiä on monenlaisia. On aikakauslehteä ja sanomalehteä muun muassa. Minkälaista lehteä sinä luet? Miksi?

Lehdessä on uutisia muun muassa. Niissä lukee ajankohtaisia asioita planeettamme tapahtumista. Uutisointiin voi lukijakin vaikuttaa vaikkapa lopettamalla lehden tilauksen. Sitten ei uutisia enää tarvitse lukea. Ja mielipidepalstalle voi kirjoittaa ihan oman mielipiteen asiasta kuin asiasta. Jos et osaa kirjoittaa, ammattitoimittaja auttaa kirjoitustasi editoimalla sen päin mäntyä. Ei vaan korjaa pilkkuvirheitä tietenkin niin ettei kirjoituksen sisältö muutu. Luota toimittajiin, he tietävät mitä tekevät koska lehtiala on tarkasti säädeltyä.

Luetko juorulehteä. Sielläkin on uutisia mutta kaikkea ei kannata uskoa. Sitä sanotaan medialukutaidoksi kai. Asioista voi kertoa vähän värittäen ja korostaen. Ja joitain asioita voi jättää kertomatta. Oleellinen riittää. Jotkut toimittajat kirjoittavat välillä vähän mitä sattuu, koska eivät erota oleellista tai sitten kuvittelevat oleellisia. Ei tietenkään toimittajat kuvittele mitään, he kirjoittavat faktatietoa kaikesta koska lehtiala on tarkasti säädeltyä.

Toimittajia on monenlaisia niin kuin on meitä muitakin ihmisiä. Vähän joka junaan, mutta oleellista toimittajissa on se, että useimmat tai siis kaikki tietenkin osaavat kirjoittaa. Ainakin lehtitoimittajat. En tiedä radiotoimittajista, tarvitseeko heidän osata kirjoittaa ollenkaan koska kaunis ääni riittää. Lukea he ainakin osaavat koska tiedottavat omalla äänellään tärkeistä asioista. Mutta lehdestä piti kirjoittaa tähän koska otsikko on lehti.

Lehdessä on erilaisia osioita. Koska lukijoita on monenlaisia. Yleensä sanomalehdessä on monenlaisia uutisia jotka tavoittavat mahdollisimman laajan lukijakunnan. Lehteen voi myös lähettää juttuvinkkejä mistä vaan, ja toimittajat sitten ottavat asiakseen tiedottaa ja tutkia tällaisten juttuvinkkien todenperäisyyttä. Todenperäisyys asioilla on tärkeää, koska lehtiala on tarkasti säädeltyä.

Oletko kiinnostunut urheilu-uutisista? Tiesitkö että urheilu-uutisten kirjoittamiseenkin on pestattu robotti? Näin luin jostakin lehdestä uutisena. Onneksi kaikki toimittajat eivät ole robotteja. Jos robotit vain uutisia kirjoittelisivat, niin nehän olisivat siinä tapauksessa kaikki samanlaisia. Ja onneksi kaikki uutiset ovat erilaisia ja.

Yhden lehden tekeminen joka päiväksi vaatii kovaa työtä. Tarvitaan painokoneita ja juttujen taittajia ja erilaisia ihmisiä paljon toimituksiin töihin. Oletko koskaan tavannut oikeaa toimittajaa? Voit soittaa lehteen ja kysyä voisiko sellaista tavata.

Jos sinulla on jokin tapahtuma tulossa tai muuten vain on asiaa, niin siitä kannattaa toimittajalle kertoa. Voit päästä lehteen ja saada jopa kuvankin sinne. Mieti kuitenkin mitä sanot, koska kaikkea mitä sanot voidaan käyttää sinua vastaan. Ei kun tämä olikin poliisitermi ja se ei koske lehtialaa, koska se on tarkasti säädeltyä.

Minä pidän lehdestä, se on moniääninen ja ärsyttäväkin välillä. Niin kuin lukijatkin ovat. Ja niin pitääkin olla. Mitä mieltä Sinä olet?

 

*

 

PAKINA SUOMI-SATA JUHLAVUODESTA

 

SUOMI JUHLII OLEE

Suomella on juhlavuosi tämä vuosi. Jos joku ei ole sitä vielä huomannut niin nyt minä kerron sen. Suomi täyttää tänä vuonna vai ensi vuonna 100 vuotta! Se on juhlan arvoinen tapahtuma se. Kun yhdessä teemme niin Suomi näyttää paremmalta. Tehkäämme siis yhdessä kaikenlaista hyvää. Auttakaamme toisiamme, varsinkin hädässä olevia. Kaikki silmät auki nyt, koska jokainen lähimmäinen on auttamisen arvoinen. Ja kaikilla on hätä. Ei sellaista ihmistä olekaan jolla ei hätää olisi. Vaikka oma elämä tuntuisi huonolta ja epäonnistuneelta ja naapurin elämä vain päivänpaisteelta, niin ei hätää. Asia ei ole niin. Naapuri vain näyttelee. Hänenkin ja kaikkien muiden elämä on huonosti. Auttakaamme siis kaikkia. Aina voi kysyä, että mitä sinulle kuuluu. Se on tärkeää sellainen. Jokainen haluaa kuulla sellaisen kysymyksen ja tuntea että joku välittää ja on kiinnostunut juuri hänen asioistaan. Muista kuunnella vastaus myös, ennen kuin sanot omat juttusi. Vaikkei se vastaus kauheasti kiinnostaisi. Vaikuta myötätuntoiselta, sillä myötätuntoa on tässä maailmassa liian vähän. Halatkaa niin sinustakin tuntuu paremmalta.

Eli siis Suomi juhlii yhdessä. Halatkaa toisianne ja kuunnelkaa kaikkia vaikkette samaa mieltä olekaan. Aina voi nyökytellä. Jätetään eripura ensi vuoteen. Tänä vuonna juhlitaan. Niin sanoo kaikki ja niin tehdään. Olee.

Unohdetaan että hallitus on huono. Unohdetaan kaikki mönkään menneet päätökset ja vaikka sinulle rahapula iskisi tänä vuonna niin ajattele että Suomi kuitenkin juhlii ja ensi vuosi on parempi. Positiivisuus kannattaa.

Jos sinulle tulee nälkä kun ei ole rahaa ruokaan, niin mene sosiaalitoimistoon, siellä on auttava käsi. Ei vaiskaan.

Ei meillä Suomessa tänä vuonna enää palvelevaa puhelintakaan tarvita koska meillä vaan nyt juhlitaan. Älä vaivu epätoivoon, ensi vuonna se on ohi. Tehkäämme yhdessä vaan kaikenlaista. Ja meidän oma kaupunki Seinäjokikin vain kehittyy ja paranee ainakin jos päättäjiä ja positiivisia ihmisiä kuuntelee. Usko sinäkin siis tähän. Se auttaa.

Jokohan tämä positiivisuus riittäisi tähän. Niin, että miten niillä ihmisillä oikeasti menee. Luokaa valoisuutta tähän aikaan oi kanssa ihmiset, sitä tarvitaan. Vain iloisia uutisia niin niihin voi samaistua kun oikein huonosti asiat ovat. Ei tarvitse ajatella huonoja oloja kun lueskelee vain kaikenlaista kivaa. Ja muistakaa valittaa naapurille, silloin naapurin elämä tuntuu paremmalta. Valittakaa omasta elämästänne kaikille kaikki. Perkele.

Eli siis nimimerkki:

Positiivinen henkilö

 

*

 

PAKINA JOULUSTA

 

Joulupakinassa on juttuja joulusta, niitä voi lukea somesta. On kinkku ja kynttilä. Joulupukki pitää olla ja tonttu ja sitten on Jeesus-tarinat. Ennen joulua alkaa tarinointi se alkaa näin. Hyvää joulua ja iloista juhlaa. Paska juhla mutta iloista on. Ainakin tarinoissa. Laatikot uuniin ja laatikot uunista pois. Sitten tulee uusi-vuosi johon kuuluu pauke. Paukkujen pauke kuuluu ja siitäkin kuuluu tiedottaa että paukkuu ja ärsyttää kun paukkuu. Koirilla menee korvat tukkoon, voi pientä lemmikkiä kun se pelkää. Ja rahaa lentää taivahalle. Jouluna lauletaan, uutena-vuotena ei lauleta silloin lasketaan aikaa. Aika kuluu ja tulee vuoden vaihde ja kaikki ovat humalassa ja on kivaa. Kuuluu sanoa että lupaan. Lupauksia kuuluu tehdä että vuosi on kaikille hyvä. Karkkilakko, laihdutuslupaus ja ympäristölupaus ovat tavallisimpia lupauksia ja niitä on helppo luvata. On lihottu ja sitten kannattaa laihduttaa. Karkki kuuluu siihen. Ympäristö on kestosuosikki, siitä kannattaa luvata aina ja koko ajan. Sitten on henkilökohtaiset toivotukset, ne on kivoja ja henkilökohtaisia, kuuluu kiittää ja kiitellä. Ja toivottaa kannattaa myös siitä tulee kaikille hyvä mieli. Älä toivota pahaa mieltä siitä tulee paha mieli myös. Kerro kevyesti huolistasi ja muista kuitata että uusi vuosi on iloa ja onnea täynnä. Että uusi vuosi tuo uuden elämän vaikka kyse on vain numerosta. Tosiasiassa vuosi alkaa alusta ja on samanlainen kuin edellinenkin vuosi. Vettä sataa kuin esterin persiistä ja huono omatunto vaivaa kun on törsätty jouluna ja sukulaistenkin kanssa vain tapeltiin tai jos ei tapeltu, niin ainakaan kaikista ei tykätty niin paljoa kuin olisi pitänyt. Onneksi sinne on taas vuosi. Että seuraava vuosi vaihtuu, hypättäisiinkö muutama numero yli. Kun takaisin ei pääse niin mennään kunnolla eteenpäin. Voi ei, siihen on vielä 360 päivää. Paska.

 

*

 

PAKINOITA SIITÄ MITEN TEHDÄÄN UUTINEN

 

URHEILU UUTINEN

Mäkiviikko on nyt ohi ja huh huh sitä lentoa. Koko viikko takana ja pisteitä tuli. Päävalmentaja se ja se on nyt tyytyväinen hoidokkeidensa hommiin. Ensi vuonna jatketaan. Pisteitä tuli. Alla olevasta laatikosta selviää pistetaulukko missä mennään. Tänä vuonna ei enää suksia tarvita. Mäkiviikko on nyt takana ja siitä selvittiin. Janne Ahonen sanoo, että hyvin meni ja valmentaja Puhakka on sitä mieltä myös. Paljon tuli myös ansioita pienemmässä mäessä ja iso mäki oli erityisen hyvässä luistossa. Puoltakaan mäkiviikosta ei ehditty loppuun asti kun tuli kunnon myräkkä joka peitti kaikki allensa. Sitä sitten lapioitiin oikein olan kanssa joka maassa.

Pistetaulukko:

2 pistettä, Janne Ahonen 15,32 sekuntia edellä takana tulevaa Puljakkaa.

3 pistettä. Ei tullut.

 

YLEISUUTINEN

Wärstilän telakalla on uusi kone.

Konetta on testattu jo ainakin sadassa maassa ja hyvin toimii.
Wärtsilän telakan tuotanto voi hyvin. Johtaja on sitä mieltä että koneet toimii ja ulkomaille tuotanto vetää hyvin. Kiinassa on johto eri mieltä. Wärtsilä aikoo keskittää jatkossa tuotantonsa Kiinan markkinoilla koska siellä on halvempaa työmarkkinaa kuin Suomessa. Ja se siitä.

Mistä koneesta on kyse, hyvä johtaja. – Meillä on uusi teknologiaan panostettu prosessi, jonka tarkoituksena on tuottaa levyä tuhatmäärin teollisuuden käyttöön. Aikaisemminhan painoprosessi on ollut alihankkijoiden käsissä mutta uuden koneen myötä tuotantokulut pienenevät ja voimme palkata uusia työntekijöitä töihin. Näin kertoo johtaja.

Wärstilä palkkaa lisää työntekijöitä.

Viime vuonna Wärtsilä joutui irtisanomaan sata työntekijää, mutta nyt tulevaisuus näyttää valoisalta. Wärtsilä lupaa palkata uusia työntekijöitä ainakin sata uuden levytuotannon tarpeisiin.

 

MAATALOUSUUTINEN

Maatalousjuttu.

Lehmät voivat hyvin vaikka tukia ei saada ja eu pistää hanttiin tukimäärärahoissa.

Eu tuki se ja se ainakin 20,000 euroa joista 15,5 prosentti hävikkiä tänä vuonna. Viime vuonna tuki määrärahoista 15,3 prosenttia oli määrärahapainotteisia ja sitten sitä hävikkiä tuli 30 000 euroa.
Lehmät voivat hyvin vaikka 17 prosenttia on parsinavetoissa joihin eu ottaa kantaa 27000 euroa tänä vuonna. Ja tilinpäätös näyttää nollaa ja tuotantokulut kasvavat 13 prosenttia eli 23 000 euroa valtiontalouden päätöksen mukaan. Se tarkoittaa sitä, että tukiaiset ja kaikenlaiset muut lisääntyvät ensi vuonna 80 prosenttia edellisvuodesta ja lehmät voivat hyvin ei vaiskaan.

Määrärahat nousevat ensi vuonna.

Tukiaisiin on tulossa muutoksia ja parsinavetoihin veroetuja ainakin jos euta uskoo. Joka parsinavettaan tulee ainakin tuhatmäärin muutoksia ja se tuo verohelpotuksia jos päättäjiä uskoo ja sitten lehmät voivat hyvin ja maatalous plaa plaa plaa…

 

*

 

PAKINA SIITÄ MITEN KIRJOITETAAN SESONKIUUTINEN

 

KOKONAISVALTAISTA HYVINVOINTIA

Liikuntakeskukset aloittavat taas alkuvuodesta ja niitä nousee niin kuin sieniä sateella. On kaikenlaista erikoisen kuuloista jumppatapahtumaa kaiken ikäisille. Aloittaa voi milloin vaan. Aloita kehonmuokkauksella vuoden alun hyvinvointisi, se kannattaa. Ensi vuonna olet sitä mieltä, että olisi kannattanut aloittaa jo tänään. Liikuntakeskuksissa on yleensä kuntoilupuoli jossa on kaikenlaisia voimailulaitteita. Kysy kortteja toimistosta. Apuakin saa kun pyytää ja joissain paikoissa apua saa pyytämättäkin. Monessa liikuntakeskuksessa on fysioterapeutit ja hierojat joiden palveluja voi tilata. Jos ei itse pääse kuntoilussa alkuun tai jos vaikka niveliä kolottaa, sieltä voi pyytää apua. Hikiliikunnasta tykkääville on jumppanumeroita laidasta laitaan. Päälle vain jotakin tiukkaa tai löysää. Ei siellä tarvitse muuta kuin juomapullon ja jalkaan tietenkin kengät ja hyvin pääsee alkuun.

Sitten kannattaa seuraavaksi miettiä ruokailutottumuksia. Joku sanoo, että lihaa ei saisi syödä mutta se on ihan puppua. Kun syö kaikkea sopivasti ja järkevästi miettien niin hyvin menee. Ja jos liha ei sovi niin voihan sen korvata pavuilla ja iduilla. Vettä kannattaa juoda ainakin pari litraa päivässä ja ensimmäisenä aamulla tyhjään mahaan kannattaa myös. Sitten puuroa ja marjoja aamupalaksi ja lasi maitoa tai vettä.

Ruokailurytmi on hyvä pitää säännöllisenä ja syödä viisi kertaa päivässä, silloin energiaa riittää koko päiväksi eikä väsymys pääse yllättämään. Jätä liika rasva pois, osta voita. Voissa ei ole lisäaineita ja kun käytät sitä sopivasti, se on eettistä ja turvallista. Sokeriakin kannattaa vähentää. Paljon kasviksia joka ruokalautaselle pääruualla. Ei pullaa.

Sosiaalisia suhteita kannattaa hoitaa. Miten se tehdään on tietenkin jokaisen oma asia. Hymyillä kannattaa aina ja tervehtiä. Jos joku ei tervehdi niin asennoidu positiivisesti, sillä on huono päivä ja sinä olet siinä tapauksessa mukavampi. Juoruilla kannattaa, se pitää mielen virkeänä. Juoruile omia juttujasi älä muiden. Sosiaalisilla suhteilla on suuri merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tuntuu paremmalta kun on kavereita ja muita ihmisiä ympärillä.

Vähennä kiirettä. Kiire aiheuttaa stressiä ja ärtymystä ja pitkäaikaisena kuormittaa elämää. Ja siitä ei hyvää seuraa. Mene vain rauhallisella tahdilla ja pidä huolta että kalenterisi ei ole liian täynnä. Voitko itse vaikuttaa kiireisiisi. Mieti. Jos et voi, kannattaa asia ottaa puheeksi sen kanssa joka kiireisiisi voi vaikuttaa. Asiallisesti asioista keskustelemalla kaikki selviää. Jos itse aiheutat kiireesi kannattaa sitä ehdottomasti vähentää. Jos et pysty hae apua. Mielenterveystoimistot voivat auttaa tässä tapauksessa.

Teetkö sellaista työtä mistä pidät. Mielekäs työ oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeä asia. Oletko ajatellut vaihtaa alaa jos työ kyllästyttää. Aikuisillekin on olemassa aikuiskoulutusta ja alaa voi vaihtaa minkäikäisenä vaan. Etkö tiedä mitä haluaisit tehdä. Pidä välivuosi tai vuorotteluvapaa. Kysy työpaikaltasi tällaista mahdollisuutta. Ja jos olet työtön, hae mitä työtä vaan.

Vapaa-aikaakin olisi hyvä olla. Kannattaa jaksottaa aikansa niin että rentoon oleiluun jää aikaa joka päivä. Jos rentoutuminen ajoittuu vain lomiin, niin siitäkin voi stressi seurata. Pysähtyä kannattaa vaikka kesken työpäivänkin vaikkapa vain viideksi minuutiksi, se tuo hyvinvointia.

Ja sitten tärkein. Nuku tarpeeksi ja säännöllisesti. Jos ei nukuta voit kokeilla tuulettaa että huoneilma raikastuu ja puuhata hetken jotakin ja sitten koettaa uudestaan. Älä murehdi mistään, kyllä se uni joskus tulee.

Lopeta tupakointi ja juo alkoholia vain pieniä määriä.

Nämähän olivat tietenkin sellaisia yleisohjeita ja niillä pääsee alkuun. Varsinkin sellaiset ihmiset jotka eivät asioita ole pitkään aikaan ajatelleet. Vähennä sitä kiirettä nyt vaikka aluksi, niin sitten ehdit ajatella kokonaisvaltaista hyvinvointia joka heijastuu myös ympäristöösi. Ja sitten sekin luo kokonaisvaltaista hyvinvointia toisille.

Pannariohje:

jauhoja
munia
sokeria
suolaa
öljyä

Paista 225 astetta 15 minuuttia.

(Tässä pitäisi olla herkullinen kuva pannarista.)

Perinteinen pannukakku on hyvä, koska siinä on vähän sokeria ja vähän suolaa. Kevyempi vaihtoehto kuin letut. Jotka pitää paistaa rasvassa. Pannarissa on muutenkin helppo työohje, ei muuta kuin uuniin. Älä unohda. Uuniin.

 

*

 

PAKINA SIITÄ KUINKA HAASTATELLAAN HENKILÖÄ

 

Soitan herra x lle. Mitä kuuluu, joulupukki teki minusta kuuluisan. Niin vastaa herra x. Joulupukki on edelleenkin läsnä tekemässä kuuluisuuksia. Jatkamme taidejaarituksia. Kuvataide on turhaa. Kysyn vapaa-ajan harrastuksista, joista herra x on sitä mieltä että onko se vapaa-aikaa jos jumppaa kuusi kertaa viikossa. Loppulauseena lukijoille on että olette turhan ammatin valinneet.

Tämä oli kuvataiteilijan syvähaastattelu joka oli aika pitkä ja josta tein lyhennelmän siltä pohjalta mitä muistin. Tuossa oleellisimmat. Haastattelija kuulemma ei kuunnellut vastauksia mutta minun mielestäni kuunteli, tärkeimmät. Jatkamme haastattelua.

Valitsin tien, menin lehtoriksi. Paska duuni mutta tulipa tehtyä. Kysyttäessä että olisiko sinusta tullut kuuluisa jos olisit valinnut toisen tien niin luultavasti. Kysyn että mitä nyt teet. Juon kaljaa on herra x:n vastaus. Kysyn urasta, mitä sitten tapahtui. Herra x vastaa: koko kuvataide-skenestä sain rikkaamman kuvan ja jos olisin tehnyt niin sitten olisin vuonna se ja se oli se tein ja tajusin ja sitten kuitenkin jos olisin tehnyt toisin niin sain kuitenkin sen uran ja 2000 euroa tililleni ja siihen jää koukkuun kuin kala ja sitten olin koukussa. Tyytyväisesti koukussa saan sellaisen kuvan. Tampereella.

Ja koska juttuihin tarvitaan aina positiivinen lopetus ettei lukija jää itkuiseen tilaan niin haastattelija kysyy jotakin keventävää nytten.

Kysyn seksielämästä, miten menee. Taiteilija sai kohtauksen.

 

*

 

TOINEN HENKILÖHAASTATTELU HERRA X

 

SUOMEN ENITEN MYYTY KIRJOITTAJA OPPIKIRJOIHIN

Soitan herra xlle. Hän on kovin vastahakoinen haastattelupyyntööni. Flunssa meinaa iskeä ja kova pakkanen paukkuu, mutta herrax on käynyt lenkillä. Ja siitä se flunssa sitten on iskenyt. Eikä hiihtämäänkään enää viitsi mennä koska on niin kylmä. Niin kuin talvella on.

Herrax on runoilija ja taidemaalari. Hän on viime aikoina kirjoitellut, koska kirjoittaminen on maistunut jo 14 vuotiaasta saakka. Jolloin hän sai ensimmäisen kerran runonsa julkaisuun. Runoantologiaan ja siitä sai rahaakin. Siihen aikaan. Tänä päivänä ei enää oikein saa, ei runous ole enää oikein tätä päivää.
Herrax on palkittu kunniamaininnalla herraxx kirjeen muodossa. Tällöin ei palkintoa tippunut, mutta aloittelevalle runoilijalle kunniamaininta oli tärkeä ja iso juttu. Sitä kelpasi lueskella ja näytellä kavereille. Sen jälkeen on kirjallinen intohimo vienyt mukanaan ja siitä on tullut ammatti yhdessä taidemaalauksen kanssa.

Herrax kertoo kirjoittelevansa vanhoja runojaan uusiksi. – Aina tulee jokin uusi ajatus. Eihän niitä vanhoja runoja enää pois saa jos ne julkaistu on. Mutta aina on parannettavaa. Herrax kertoo. Aina on kuulemma hiomiseen varaa ja delete on kirjoittajan tärkeinä työkalu, koska tekstejä pitää muokata kaiken aikaa ennen kuin on julkaisukelpoista. Niin kertoo herrax.
Mutta hän ei maalauksiaan koskaan muokkaa ainoastaan tekstejään.
Nyt on blogiteksti työnalla. Kysyttäessä saako niistä rahaa, niin eihän sitä rahaa enää oikein saa vaan ilmaiseksi täytyy kirjoitella. Kuitenkin viime vuonna oli xxx kirjaan hyväksytty runoja, että siis oikein oppikirjaan! Niin hyvin meni, että pojan poikakin oli koulussa todennut että tämä kirjan runoilijahan on muuten kummisetäni; joskus aikaisemmin kun runoja niissä kirjoissa siis oli julkaistu. Aikaisempina vuosina muinoin niitä oli kirjoissa vaikka kuinka.

(tässä kuvassa herrax hymyilee kynä kädessä.)

 

*

 

PAKINA SIITÄ KUINKA TEHDÄÄN SEMINAARI

 

Aiheena: ajatusten luku.

 

Ohjelma:

– Mitä se on.

– Ajatusten luvun historiaa.

– Ajatusten luvun tulevaisuus.

Seminaari kaikille.

-Ajatusten luku nyt.

Alustus.

Perehtyneet professorit luennoivat. Anne Rossi on yks. Paavo Suomalainen on toinen.

Alkaa nyt.

 

Hyvää iltapäivää kaikille. Minä olen Anne Rossi ja minä olen Paavo Suomalainen.

Kerron siitä mitä on ajatusten luku. Se on ensimmäinen aihe. Oikein hyvä aihe.

Ajatus tulee, mistä se tulee. Joku ajattelee jotakin. Sitten se tulee. Täytyy ensin miettiä mitä ajattelee, sen jälkeen vasta kannattaa oikeasti ajatella. Koska joku voi kuulla ajatuksen. Paavo sanoo ettei voi. Joku aina kuulee jonkun ajatuksen. Siksi kannattaa miettiä mitä ajattelee. Paavo ei ajattele.

Ajatuksilla voi mennä. Minne? En keksinyt nyt tähän mitään muuta. Ajatelkaapas hyvät ihmiset nyt jotain. Ja sitten tehdään niin, että kukaan ei ajattele mitään. Ja sitten kaikki vain kuuntelee. Kuuluuko mitään. Jos kukaan ei ajattele mitä sitten kuuluu. Paavo sanoo, että ei kuulu.

Sitten jokainen voi sanoa, että mitä kuului. Ja mistä se tuli. No mistä se tuli? Sitten voidaan kokeilla uudestaan sama toisin päin. Miten päin? Kaikki vain kuuntelee ja sitten ajattelee jotakin näin päin. Miksi niin pitää tehdä? Se on testi.

Sitten kaikki kirjaa vihkoon ylös ajatuksensa ja mitä kuului. Tehdään niin. Nyt.

Teittekö jo. Mitä se on?

Ajatusten luvun historiaa:

Seminaari kaikille asiasta kiinnostuneille. Se alkaa nyt. Mitä se on se historia. Sitä ei ole, se vasta alkoi.

Ennen annettiin palkintoja, jos joku voisi todistaa sellaista, mutta sehän on hölynpölyä, koska sellaista ei ole eikä sitä voi todistaa. Vasta kuin nyt. Sirkuksessa oli ajatusten lukijoita, jotka höynäyttivät katsojia ja tekivät taikatemppuja. Ne olivat viihdyttäviä ja niistä sai rahaa. Entäs nyt. Oli erilaisia korttitemppuja ja mittarilaitteistoja, joilla mitattiin ajatusten lukua. Niin oli. Paavo ei usko niihin. Eikä usko Annekaan.

Sitten oli telepatia, josta sanottiin, että toinen ajattelee ja sitten toinen lukee ajatuksen. Mutta se ei toiminut. Sitä ei voitu todistaa. Ennen kuin nyt.

Joku jopa väitti, että eläimetkin ajattelevat. Se ei kuulu tähän.

Taikurit käyttivät paljon ajatusten lukua. Apunaan. Mutta se ei toiminut. Siksi keksittiin temput. Ja ne olivat viihdyttäviä. Ne olivat viihdettä, siksi se ei toiminut.

Ennen ei osattu ajatuksia lukea. Piste.

 

Ajatusten luvun tulevaisuus:

Seminaari aiheesta ajatusten luvun tulevaisuus, kaikille kiinnostuneille.
Ajatusten luku on vasta alkamasta, koska siitä tiedetään niin vähän. Niin vähän. Että oksat pois. Ajatusta voi lukea, kun ajattelee jotain, sitten se vähän niin kuin vilahtaa ohi. Sen voi lukea tai jättää huomioimatta. Kannattaa ajatella tulevaisuutta. Tulevaisuudessa on ajatus. Sillä selvä.

Nyt.

 

*

 

PAKINA AIHEESTA HISTORIALLINEN SEMINAARI

 

KIRKKOHISTORIAA

Seminaari kirkkohistoriasta nykypäivään.

Luennoijat ovat: Minä ja Sinä.

Minä luennoin kirkkohistoriasta. Siellä oli raamattu. Se oli sievä. Kirkossa oli kastemalja. Se oli sievä. Kirkossa oli pappi ja seurakunta. Se oli sievä myös. Seurakunta oli sellainen mihin kuului väkeä ja kirkossa oli penkit väelle. Pappi puhui pöntössä. Missä pöntössä? Puhujan pöntössä. Kirkko oli iso ja se oli keskellä kylää. Kyllä keskellä kylää. Sinne vei kaikki tiet. Eivät vieneet kaikki tiet. No mihin ne vei? Roomaan. Oho meni väärin. Sunnuntaisin väki lähti kylistä kirkkoon. Niin lähti. Talvella mentiin reellä, kun oli lunta. Sen jälkeen mentiin autolla, kun autot keksittiin. Kirkko on vanha. Ja kylmä. Ennen kirkot olivat kylmiä koska niitä ei lämmitetty. Kirkon eteisessä oli häpeäpaikka. Niin oli häpeä paikka. Joku laitettiin siihen häpeämään jaloista kiinni ja vieressä oli vaivaisukko. Sille annettiin rahaa. Kirkko oli hyvä. Paikka. Nyt se on kiinni. Ei vaiskaan se on auki. Nyt kirkko on auki, nyt kirkossa voi käydä koska se ei ole kiinni. Menikö kapellimestari kirkkoon? Onko sulla ikävä kapellimestaria? On. Aika hyvä. Kapellimestari. Kirkossa voi käydä kuka vaan, vaikka kapellimestari. Jos käy. Pappi puhuu, mutta sitä ei kannata kuunnella, siinä harvemmin liikuttuu. Paitsi jos liikuttuu. Silloin kannattaa kuunnella. Niinkö se menee. En tiedä.

Puheleeko pappi perusasioita? Jos puhutaan symboleilla, uppoaako se kaikkiin aina? Symbolit ovat mielenkiintoisiako, kun niitä ei ymmärrä tai jotakin sellaista. Eihän se kirkko muuten olisi noin pitkään pystyssä pysynyt. Kyllähän siinä täytyy jotakin vetovoimaa olla. Mikä se on. Jos väki ei kuitenkaan tajua, että mitä se pappi puhuu. Mitä se pappi puhuu? Pappi puhuu omia kokemuksia ja sitten vertauskuvia. Niin tekee. Miksi se niin tekee? Pappi haluaisi, että ihmiset liikuttuvat. Onko niin? En tiedä.

Liikututko sinä, kun pappi puhuu. En kai. En ole kokeillut. En ainakaan ennen. Puheet ovat mielenkiintoisia joskus, jos papin kokemus on ollut mielenkiintoinen. Aika usein ei ole, mutta pappi kertoo sen niin tosissaan kuitenkin niin kyllä sen voi kuunnella, vaikkei liikuttuisikaan. Onko pappi tosissaan. Joku pappi ei ole se on huono pappi. Onko huono pappi? Hyvä pappi on tosissaan. Miksi sinä käyt kirkossa? Siellä on paljon hiljaista väkeä ympärillä. On rauhallista. Siitäkö se johtuu. Kyllä ja yhteislaulu on loistavaa. Joskus, useimmiten paitsi ei viime aikoina, kun siitä on tullut viihde-esitys. Ai millon? No lapsia raahataan kirkkoon laulamaan ja tanssimaan ja esiintymään ja sitten laitetaan seinille kuvia ja sellaista. Aika hyvä.

Miksi pappi puhuu kirkossa, siksi koska pappi haluaa jotakin. Ei sen papin tarvitsisi mitään sanoa, riittää että ihmiset menevät kirkkoon. Mutta kyllä siellä täytyy jotakin tapahtuakin, ei kukaan mene kirkkoon, jos siellä ei tapahdu mitään. Siksi on keksitty liturgiat. Se riittää, että ihminen menee kirkon ovesta sisään. Mutta jos siellä on viihdettä niin sitten se ihminen unohtaa, että menee kirkkoon. Se ei ole hyvä.

Papin pitää olla turvallinen ihminen, kirkko olisi vähän pelottava paikka, jos se olisi tyhjä. Siksi papin pitää olla paikalla. Eikö se muuta tee? Seurakunta on paska. Siis kirkon hallinto on paska. Niin on. Onko pappi paska? Pappi on töissä. Missä? Kirkossa.

Mihin ne kuolleet menee? Kuolleet laitetaan hautaan. Mihin hautaan? Kaivetaan kuoppa ja lasketaan arkuissa maan alle. Sitten pappi siunaa haudan ja sinne viedään kukkia. Sen pituinen se.

 

*

 

KRIITTISIÄ PAKINOITA NÄYTTELYISTÄ 2 kpl

 

A niin kuin AVAJAISET

Kävin taidemuseolla avajaisissa. Kuraattorinkin tapasin. Hän esitteli ripustamansa näyttelyn minulle.

Avajaisissa esiintyi hyvin duo. Avajaisten tarjoilupöytä oli iso.

Taiteilija 1. teos vei ison tilan taidemuseon lattialla. Siinä oli veistosalustoja leviteltynä. Ne oli kyllä aika järjestykseen laitettu. Vähän liian järjestyksessä, mutta jos ajattelee tarkemmin, kaivertamiseen oli käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Oli taidettu kaiverrella pöytäänkin.

Taiteilijalta 1. oli myös xxx-teos, jossa Taiteilija 1. oli ilmeisesti pohtinut lapsuuttaan. Hän oli kaivertanut tapetinkin itse. Miksi se oli talon ulkoseinällä eikä sisällä? Sisällä oli vain kaiverrusjätettä.

Taiteilija 2. osaa asiansa. Ehkä vähän liian hienoa. Laiva tulee tai on lähdössä. Mies rannalla. Soutaja. Minne tuo mies menee? Vai tuleeko vai onko jäänyt rannalle.

Taiteilija 3. oli käyttänyt tietokonetta avustuksena teoksilleen. Voi harminpaikka, olisi ollut kiva jos Taiteilija 3. olisi tehnyt käsin. Upeaa tilan käsittelyä ja perspektiivin tajua.

Taiteilijalta 4. oli vanhoja teoksia. Ne olivat isoja. Ehkä liian isoja tai sitten taidemuseo oli niille liian pieni.

Taiteilija 5. käyttää ideana ruokaa. Taidokasta, taidokasta puupiirrosjälkeä. Mitä niistä muuta voisi sanoa. Lusikassa oli punaista väriä. Lusikoiko Taiteilija 5. jotain pahaa? Teokset näyttivät kyllä hyviltä.

MUTTA, onneksi oli Taiteilija 6. Hänen lintunsa ovat maagisia. Seinillä olevat nimilaput kyllä häiritsivät ikävästi. Ja ripustus oli perseellään.

Onneksi suomessa o kuraattoreita koska eihän muuten tällaisia näyttelyitä voisi organisoida. Kaikki jäisi museon henkilökunnan vastuulle.

 

 

*

 

TUNNELMIA JA OLLI

Olli esiintyi näyttelyssä maalauksillaan ja piirroksillaan. Olin avajaisissa ja tapasin Ollin. Rehti suomalainen mies joka ei ihan tiedä mitä tekisi. Paljon tarinaa.

Valitettavasti juoksin näyttelyn läpi. Tosin kaksi kertaa. Mitä jäi mieleen. Hmm.. Mustavalkoiset hiilipiirrokset autoista ja valoista. Tarkkaa ja hidasta työskentelyä. Hiili on ilmaisukeinona voimakas. Mietin, että miksi Olli on vaihtanut tekniikkaansa, vaikka teosten sisältö on saman näköistä. Miksi Olli ei maalannut autoja ja valoja. Miksi hiili? Jälki oli kyllä pehmeää ja utuista.

Olikohan näyttelypaikka Ollille liian vaikea. Tiloja on monta. Olli oli valinnut joka tilaan jokseenkin eri tekniikan tai no, muistanko väärin ehkä eri tyylin. Miksi? Epävarmuutta.

Teknisesti onnistuneita, mutta mitä sitten? Juoksin läpi. Olisin odottanut pysähtyväni edes miettimään jotain. Tunnetta tai ajatusta. Olli kyllä puhui paljon. Teokset eivät puhuneet. Ainakaan minulle.

Ollin näyttelyllä ei ollut ideaa. Siis miksi näyttely? Näyttelyn takia. Miksi tällaisia teoksia? Teosten takia.

Jos on tehnyt pitkään niin kuin Olli, kuulemani mukaan vuodesta -70. Silloin jämähtää eikä tiedä mitä sitä sitten oikein tekisi. Masentavaa. Ei pitkä ura tee teoksia. Kyllä niissä jotakin muutakin tarttis olla. Tylsiä.

Kun Ollin avajaispuhe alkoi, kyllästyin kuoliaaksi ja vaihdoin paikkaa taidelainaamon puolelle. Mieleeni jäivät erään taiteilijan teokset: mies itkee ja pyllistää ja vieressä tukkoisen väriset tuulimyllymaalaukset. Siellä oli sanottavaa.

Palasin Ollin näyttelyyn. Olli puhui paljon, mutta sanoma ei näkynyt teoksissa. Niissä oli vain auton valot.

Sitten mentiin kuraattoriTätin näyttelyyn. Eli siis kyseessä oli Tätin jokin opetusryhmä tai sen tyyppinen näyttelykokonaisuus. Mieleeni ei jäänyt muuta kuin, että mukana oli useita maalauksia jotka oli toteutettu minun maalauskurssillani.

Kutsusta luin, että Täti oli itsekin näyttelyssä mukana. Valitettavasti en huomannut. Tarjoilut olivat Tätin näyttelyssä paremmat kuin Ollin. Joku valitti ettei ollut valkoviiniä.

On tietenkin tärkeää, että oppilaat ja harrastajat saavat teoksiaan esille. Ja sitten on se kuraattori, joka hänkin on tärkeä kun saa valita harrastajia. Sitten kaikki ovat tärkeitä.  Sitten saadaan osallistua näyttelyn avajaisiin, joka sekin on tärkeä tilaisuus.

VAI, ymmärsinkö jotenkin väärin? Grafiikkaa, maalauksia ja kokeilevaa kuvataidetta ym. En lukenut näyttelytiedotetta tai mitään muutakaan, mutta hain kyllä tarjoilupöydästä keksin.